De Sella Focus Methode
Gesprek
We starten altijd met een telefoon gesprek. Daarin willen we te weten komen wat de reden is van contact, of er op dit moment problemen zijn, hoe oud het huidige zadel is en wat het doel is van het paardrijden.
meten ruiter
We meten de lichaamsmaten van de ruiter op om te zien wat de symmetrie in het lichaam doet en om te weten welke maat zadel het beste bij de ruiter past.
Ganganalyse ruiter
Vervolgens beoordelen we de ganganalyse van de ruiter. Zijn er lichamelijke aanmerkingen waar we rekening mee moeten houden?
Meten paard
Uiteraard meten we ook de rug van het paard op. Welke lengte en breedte past het beste op de paardenrug?
Linker foto zonder aanpassing – schouder, heup, haklijn klopt niet. Valt met haar bovenlichaam naar voren een schommelt haar benen heen er weer tijdens het lichtrijden.
Rechter foto met aanpassingen: Zit stiller, richt zich beter op. De schouder, knie, hak lijn verbeterd. De ruiter voelt hier links en rechts gelijke druk op haar beugels. Paard ontspant zijn rug en laat zijn hoofd zakken.
Rijden met nieuw zadel of aanpassing bestaand zadel
Hierna gaan we een aantal nieuwe zadels proberen of zullen we het huidige zadel aanpassen. Een kleine aanpassing kan al een groot verschil maken voor het paard én de ruiter.
service
Wij adviseren om periodiek het zadel te laten controleren en eventueel te laten aanpassen. Wij bieden dit aan middels een service contract.
Tijdens onze afspraak werd alle tijd genomen om het paard op te meten, maar ook mijn maten werden opgemeten (niet onbelangrijk, want ik zie vaak ruiters in een te klein zadel zitten. Het kan dan wel op het paard passen, maar als de ruiter er met de billen niet in past is er nog steeds onbalans.) En er werd mij gevraagd wat ik prettig en niet prettig vind aan sommige zadels. Ik heb graag een smalle zit voor mijn heupen en wil niet te opgesloten zitten, maar een heel plat zadel vind ik niet fijn. Ook hebben we gekeken naar mijn huidige zadel, maar ik wist al dat dit niet perfect was, omdat het wel perfect past op mijn merrie en die heeft een heel andere bouw. Ook heeft Bas gekeken hoe ik loop en waar eventuele issues zouden kunnen zijn met rijden. Daarbij constateerde hij wat scheefheden die mij gelukkig bekend waren. Uit deze grondige analyse vooraf en live komen uiteindelijk 3 zadels naar voren die bij de rug van Örvar èn bij mij zouden passen.
Bas kan de zadels met millimeters aanpassen zodat het perfect past maar er juist ook ruimte is om spieren te laten komen. We starten met de favoriet van Bas op papier, maar die zit mij niet meteen lekker. De gangen zijn ok, maar er volgt bij het aanspringen naar galop een sprongetje waarin Örvar duidelijk maakt dat dit hem niet wordt. Niet iedereen heeft zo’n goed communicerend paard dus Bas maakt ondertussen filmpjes en beoordeelt de gangen en kijkt bijvoorbeeld of het paard voldoende schoudervrijheid heeft, zijn rug goed gebruikt en of hij de achterhand goed onder kan zetten. Erg prettig dat iemand beoordeeld of het ook klopt wat ik voel gebeuren onder mij. Bas is jurylid dus ziet heel goed of het paard goed loopt en door dit te vergelijken met mijn opgestuurde filmpjes ziet hij ook of het beter is dan met mijn huidige zadel. Op naar het tweede zadel waar ik met een zucht van verademing in ga zitten. De knie wrongen zijn met klittenband te verstellen dus ik zit meteen goed. Heerlijk voor de ruiter, maar nu het paard nog. Örvar laat duidelijk merken ook gelukkig te zijn. Zijn gangen worden ruimer, zijn stap wordt fantastisch en hij heeft overduidelijk meer schoudervrijheid. Het blijft ook perfect liggen en bij het afstappen ligt het nog steeds 2 vingers achter het schouderblad. Dan toch naar zadel 3, een zadel met flexibele boom. Zit ook heerlijk en Örvar loopt er nog beter mee, maar eigenlijk ziet Bas me liever op het andere zadel, omdat ik wat scheefheden heb en dit zadel verdeelt de druk minder goed en het is dus niet verstandig voor ons als combinatie om hier altijd mee te rijden. Dus hij vraagt of ik toch nog met het tweede zadel wil rijden, omdat mijn paard misschien gewoon beter aan het worden is nu hij merkt dat hij mag ontspannen. En ja hoor, de stap is meteen nog ruimer en ik weet het eigenlijk wel. Bas heeft van alles stukjes gefilmd en wat hem betreft is het ook overduidelijk. Het zadel ligt als een huis en ik zit heerlijk. Nu moet ik ook zeggen dat er totaal geen druk achter ligt. Als ik had gezegd, ik twijfel of doe het toch niet was het ook ok geweest.
Ik heb mazzel en krijg het zadel snel geleverd. Bas komt weer langs en gaat het nieuwe zadel passend maken en dan gaan we weer rijden. Eerst even de juiste beugellengte zoeken en mijn paard rustig krijgen door de storm die over de golfplaten van de rijhal waait. Maar ook nu is er weer alle tijd. Er worden weer foto’s en filmpjes gemaakt om de volgende controle weer goed vergelijkingsmateriaal te hebben. Over 3 maanden komt hij weer langs om onze progressie te bekijken en het zadel weer perfect passend te maken en ook te houden.
Inmiddels heb ik ook een buitenrit met het zadel gemaakt en ik voel een flink verschil. Hij krijgt meer beweging door de schoudervrijheid, zijn snel tempo tolt was wauw en we hebben voor het eerst buiten met losse teugel getölt. Natuurlijk geen wereldwonderen dus we zullen toch echt nog door moeten trainen, maar de randvoorwaarden zijn nu beter. Conclusie is dat het dus erg prettig is iemand met een opleiding tot zadelpasser te hebben die zelf fanatiek rijdt en jurylid is zodat er wordt geborgd dat het zadel bij het paard past, dat het tijdens het rijden perfect ligt, dat gekeken wordt hoe de ruiter bij het zadel past en hoe de ruiter zit en hulpen kan geven tijdens het rijden en of de gangen van het paard verbeteren van deze combinatie en als je mazzel hebt krijg je ook nog een mooi cijfer van de jury. Als ik dan nog een klein nadeel moet noemen, wat ik mijn geval niet nadelig was, Bas verkoopt ‘maar’ 2 merken en als je zadel daar niet bij zit zijn er geen andere mogelijkheden, maar het is een ruim assortiment met allerlei type zadels.